Veelvuldig Gestelde Vragen over Windturbines

Welke zijn de belangrijkste onderdelen van een windturbine?

Een moderne grootschalige windturbine bestaat uit een mast, de wieken en een gondel. In de gondel bevindt zich meestal een tandwielkast om het relatief lage toerental van de wieken om te zetten in een hoger toerental, voor de productie van elektriciteit doormiddel van een generator.  

Hoeveel geluid produceert een windturbine?

Windturbines produceren geluid. Dit geluid is afkomstig van de draaiende wieken en het roteren van de tandwielkast en generator in de gondel.

In Vlaanderen worden er zeer strikte geluidsnormen opgelegd, waaraan iedere windturbine moet voldoen. Er worden maximale richtwaarden opgelegd (uitgedrukt in dB(A)) waaraan voldaan moet worden in de openlucht in de nabijheid van het dichtstbijzijnde bewoonde gebouw, woonzone of woonuitbreidingsgebied. Deze maximale richtwaarden zijn afhankelijk van de bestemming, waarin de receptor zich bevindt, alsook afhankelijk van de periode waarin gemeten wordt (dag >< avond en nacht). 

Om aan deze strikte geluidsnormen te kunnen voldoen kunnen windturbines in bepaalde periodes van de dag ‘afgeremd’ worden, waardoor het geluid dat ze maximaal kunnen produceren verminderd wordt.

In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de maximaal toegestane richtwaarden.  

Bijkomend moet er opgemerkt worden dat in meeste gevallen in Vlaanderen er geen rekening mag gehouden worden met achtergrondgeluid (i.e. geluid dat – zonder de aanwezigheid van de windturbine – reeds aanwezig is in de omgeving, bijvoorbeeld autosnelweg, industrie, …). De combinatie van deze strikte voorwaarden impliceert dat de impact van het geluid dat een windturbine produceert zeer beperkt is. In vele gevallen zal het achtergrondgeluid overheersen. Op onderstaande figuur worden voorbeelden gegeven bij bepaalde geluidsniveaus.

Een windturbine zorgt voor slagschaduw. Welke maatregelen worden hiertegen genomen?

Slagschaduw is de schaduw die door de draaiende wieken van een windturbine wordt gegenereerd. Slagschaduw wordt over het algemeen als storend ervaren.

In Vlaanderen wordt slagschaduw dan ook aan strenge regels onderworpen. Zo mogen woningen maximaal 8 uur slagschaduw per jaar, met een maximum van dertig minuten slagschaduw per dag ervaren.

De windturbines worden in Vlaanderen uitgerust met modules, die ervoor zorgen dat deze normen niet overschreden worden. Wanneer de normen overschreden worden, worden de windturbines automatisch stilgelegd.

Maken windturbines slachtoffers bij vogels en vleermuizen?

Vogels en vleermuizen kunnen door de wieken van een windturbine geraakt worden. Hoewel dit vaak naar voren wordt geschoven door tegenstanders van windenergieprojecten, staan windturbines niet eens in de top 10 van doodsoorzaken bij vogels. Andere zaken zoals de huiskat, gebouwen en hoogspanningslijnen bevinden zich wel vooraan in deze lijst.

Zowel voor vogels als vleermuizen kunnen bovendien, indien dit noodzakelijk zou blijken op een bepaalde locatie waar veel trekbewegingen te verwachten zijn, aangepaste maatregelen (afhankelijk van de diersoorten) genomen worden zoals bijvoorbeeld het stilleggen van de windturbines op bepaalde tijdstippen in het jaar.

Tenslotte is het belangrijk te vermelden dat de natuur in eerste fase het belangrijkste slachtoffer is van de opwarming van de aarde. Windenergie draagt in grote mate bij in de strijd tegen klimaatverandering. 

Welke invloed hebben windturbines op de waarde van uw woning?  

Studies, die in het kader van deze vraagstelling werden gemaakt, konden geen significant verband aantonen tussen de waarde van een woning en de nabijheid van een windturbine.

Hoeveel stroom produceert een windturbine?

Een windturbine in Vlaanderen draait gemiddeld tussen de 2000 en 3000 vollasturen per jaar. Het volume groene elektriciteit die zo opgewekt kan worden kan eenvoudig berekend worden door het vermogen (uitgedrukt in MegaWatt (MW)) te vermenigvuldigen met deze vollasturen.

Een rekenvoorbeeld: een windturbine met een vermogen van 4 MW en 2.500 vollasturen per jaar zal jaarlijks een volume groene elektriciteit produceren van 10.000 MWh. Rekening houdend met een gemiddeld gezinsverbruik van 4.000 kWh (= 4 MWh) elektriciteit, betekent dit dat deze windturbine jaarlijks groene stroom kan voorzien voor 2.500 gezinnen. 

EnDev-R wil, samen met burgers, lokale en klimaatneutrale energie produceren, waarbij winst eerlijk gedeeld wordt en lokale welvaart genereert.